Page tree

Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Hvordan bygger jeg opp kategoristrukturen?

Noe av det aller første du bør starte med når du skal sette opp en ny nettbutikk, er å lage en fornuftig kategoristruktur av produktene som skal selges. Det bør overveies hvor mange nivåer som skal benyttes, og den generelle anbefalingen er å ha max 2 til 3 kategorinivåer, og heller ikke flere enn 8-10 hovedkategorier.

Opprette ny kategori  

Nye kategorier opprettes i Magento under Katalog → Behandle kategorier

I en ny butikk ligger finnes det kun en "Toppnivå"/ Rotnivå-kategori. Marker denne og klikk på "Opprett underkategori" for å lage en ny kategori. For å flytte en underkategori kan du bare klikk-og-slippe den der du ønsker.

Magento støtter har to typer kategoristrukturer, : vanlig Tretre-struktur og mer avansert Filterfilter-struktur. Mindre butikker med et fåtall kategorier og spesifikasjoner (attributter) bør bruke Tre-struktur, mens større butikker med mange varer og varianter bør vurdere Filter-struktur.Har du forholdsvis få produkter i hver kategori, kan det fungere fint med kun vanlig kategorivisning. Men for butikker med mange produkter og varianter kan filtermeny være til god hjelp for kundene.

Eksempel på kategorimenyer:

Vanlig kategoristruktur

Filtrert kategoristruktur

Image RemovedImage Added

Image RemovedImage Added

Man kan sette om en kategori skal være Filter-basert eller vanlig inne på den enkelte kategorien.

...

FeltBeskrivelse
NavnGi kategorien et beskrivende navn for hva slags produkter den skal inneholde. Dette navnet vises i navigeringsmenyen.
Is ActiveAktivSettes til ja når den skal være aktiv og vises i kategorioversikten i nettbutikken. Dette aktiverer også alle underkategorier som står som aktiverte.
URL keyDette feltet kan brukes for å forbedre din SEO (søkemotoroptimalisering)-ranking. En alternativ url key kan oppgis for å inkludere flere nøkkelord for kategorien. Dersom feltet er blankt, brukes navnet på kategorien som standard. Andre felt som også kan brukes for bedre SEO styring er å fylle inn beskrivende nøkkelord i Page Title, Meta Description og Meta Keywords feltene.Description
BeskrivelseHer kan du skrive inn en tekst som vil vises over produktlisten i kategorien.
ImageBildeLegg eventuelt til et bilde som skal vises for kategorien.
Page TitleSidetittelDersom feltet er blankt, brukes kategorinavnet. Dette er teksten som vises på fanen i nettleseren.
Meta keywords/Meta description Meta nøkkelord og beskrivelse kan fylles inn for å hjelpe søkemotorer å vise et sammendrag av innholdet på siden.
Include in navigation menuVis i navigasjonsmenySett til ja for at kategorien skal vise i navigeringsmenyenkategorimenyen.


Info
Du kan opprette hvor mange underkategorier du ønsker. Det går an å begrense hvor mange nivåer som skal vises i navigeringsmenyenhovedmenyen. Dette setter du ved å gå til System -> Innstillinger -> Katalog -> Navigering og sett antall nivåer som skal vises. For å vise alle (uendelig) med underkategorier settes 0 i dette feltet.

Display settings

FeltBeskrivelse
Display ModeVisning
  • Kun produkter: viser produktene i denne kategorien og underkategorier
  • Kun statisk blokk: vise en informasjonsside/statisk blokk istedet for produkter
  • Statisk blokk og produkter: viser informasjon fra en statisk blokk samt produktene under. Den statiske blokken vil vises over produktene.
CMS BlockStatisk blokkOm du har valgt alternativ 2 eller 3 under Display Mode, så må det velges en forhåndsdefinert statisk blokk som skal vises i kategorien. Les mer om hvordan dette settes opp under Tekst og bannersider / Statiske blokker
Is AnchorVis filterVelg ja for å gjøre menyen til venstre filtrerbar på produktenes attributter. Se eksempel øverst med avansert kategorivisning.
Available Product Listing Sort ByMuliggjør sortering på spesifikke attributter som Beste tilbud, Navn og Pris. Flere attributter kan legges til her for å sortere produktene etter.
Default Product Listing Sort ByDu kan velge hva som skal være standard sortering ved å krysse vekk "Bruk konfigurasjonsinnstillinger". Velg da attributten dere ønsker sortere etter fra dropdown-boksen.
Layered Navigation Price StepSom standard vil Magento bruke prisnivåer i den filtrerbare menyen som rangeres etter 10'ere, 100'ere og 1000'er, avhengig av prisene på produktene som ligger i produktlisten. Prisnivåene kan overstyres med å krysse vekk "Bruk konfigurasjonsinnstillinger" og spesifisere egne nivåer.

...

Slå av/på filternavigering
Om du ønsker å slå av eller på filternavigering for en kategori kan du gå til Katalog → Behandle kategorier → velg aktuell kategori → Display Settings → sett "Is Anchor" til Ja/nei.